Rennin

Rennin je dalším žaludečním enzymem. Rennin neboli také Chymozin je enzym který má člověk v těle pro srážení mléka a připravuje bílkovinu na další trávení pepsinem. Zajímá vás jestli míchat potravinové doplňky ve vodě nebo v mléce? V článku získáte jasnou odpověď.


Enzymy jsou důležitou součástí trávícího procesu v těle. Nejznámější z nich je enzym Pepsin o kterém jsme mluvili v článku – Enzym Pepsin

Význam Rennin – Chymozin

jeho funkce spočívá ve srážení mléka. Samotná sraženina je pak dále trávena enzymem který se nazývá Pepsin.

Dospělí a Rennin

dospělím rennin nebo chcete-li přesněji chymozin chybí. Mléko je pak tedy sráženo samotným pepsinem a to vysvětluje proč někteří dospělí mají zažívací potíže při trávením mléka. Zejména při vypití většího množství “sladkého” se tyto zažívací potíže projevují průjmem.

Mléko

Mléko má alkalickou tedy zásaditou reakci a jeho konzumací dochází ke zvyšování pH v žaludku což vyřazuje – byť jen dočasně – z funkce Pepsin! Zpracování bílkovin je tak nekvalitní.

Jak je to s tím pH

Pro některé může znít výše uvedená formulace prapodivně. Vtip je v tom že máme dva druhy látek – zásadité a kyselé. pH je index kyselosti prostředí. A vy se ptáte jaktože mléko které je zásadité – tedy opak kyselosti – může zvyšovat pH v žaludku když pH je přece index kyselosti.

Zde máte vysvětlení:

Pokud je pH vyšší tak je skutečná kyselost menší

Po požití mléka které je zásadité u dospělích lidí které nemají rennin dochází k zažívacím potížím protože mléčná sraženina je trávena přímo pepsinem který je zvyklý pracovat v kyselém prostředí a mléko díky své zásaditosti zvyšuje pH žaludku což znamená že jeho kyselost snižuje a tedy pepsin nemá potřebné kyselé prostředí a jeho činnost se snižuje.

Potravinové doplňky a mléko

Výše uvedená fakta – mléko dočasně vyřazuje z funkce pepsin – nasvědčují tomu že není nejlepší nápad různé proteinové koktejly kombinovat – připravovat – s mlékem!

Mnoho lidí kteří užívají různé proteinové ale i jiné koncentráty ví že s mlékem chutnají lépe – jenže už neví že:

Mléko drasticky snižuje kvalitu trávení bílkoviny u potravinových doplňků a nejen u nich!

Je jedno jestli se jedná o plnotučné, polotučné nebo nízkotučné mléko – efekt je stejný.

V lepším případě dojde “pouze” k nadýmání a v horším k průjmům a dalším žaludečním obtížím.

Chyba není většinou v potravinových doplňcích ale právě v kombinaci s mlékem.

V kostce

Proteinové koncentráty a potravinové doplňky zásadně připravujte ve vodě a ne v mléce – pokud chcete zajistit jejich kvalitní trávení a maximální efekt.



Vydáno dne 21.11.05 - publikoval: Miloslav Lujka

Přidat si článek Rennin do záložek: post this at del.icio.uspost this at Diggpost this at Google Bookmarks

Komentář

  1. Já enzym rennin suplementuju a mléčné výrobky díky tomu trávím dobře. Dříve, než se mi podařilo sehnat doplněk stravy obsahující chymozin, jsem po mléčných výrobcích trpěl nadýmáním.

    Jeníkvlk · 28.07.14 · #


Jaký je opak dne?

Fitness menu