Bezlepková dieta

Značka bez lepku

Pojem lepek jste zřejmě už zaslechli, ale ne všichni tušíte co se za názvem bezlepková dieta skrývá. Lidé s bezlepkovou dietou musí důkladně číst etikety na potravinách asi jako nikdo jiný. Ohrožuje je také skrytý lepek v hydrolizovaných potravinách. Bezlepková dieta je slovo které vychází ze slova Lepek – neboli celiakie což je vlastně alergie na bílkovinný lepek.


Diety nejsou jen pro ty co hubnou. Dieta je slovo které znamená úpravu stravy tak, aby bylo dosaženo určitého cíle. Buď zhubnout nebo přibrat anebo vynechat ze svého jídelníčku některou část – tuk, maso a podobně. Nesmíme zapomínat také na lidi kteří dietu musí dodržovat kvůli zdraví – například právě bezlepková dieta.

Co je to lepek

Lepek je látka na kterou jsou lidé dodržující bezlepkovou dietu alergičtí. Jedná se přesněji o bílkovinný lepek gliadin a v odborných kruzích se těmto lidem říka že trpí celiakií.

Co lepek alergikům způsobuje

U těch kteří jsou alergičtí na lepek může po jeho pozření docházet k ničení klků tenkého střeva a dale narušuje vstřebávání výživných látek.

Pokud není lepek z potravy trvale a úplně vyloučen, může dojít k vyčerpání imunitního systému, onemocnění postihuje další orgány se vznikem přidružených autoimunitních chorob a četných komplikací, z nichž většina je ohrožuje život.

Různé studie doporučují – u pacientů kterým byla diagnostikovaná osteoporóza – také vyšetření – zjištění alergie na lepek.

Jak se může vyvinout alergie na lepek

Na serveru http://www.celiac.com je umístěna zajímavá studie týkající se jedné z možných příčin vzniku cliakie. Lékaři ve Spojených Státech zjistili že zavedení lepku příliš brzy nebo příliš pozdě do diety kojence může hrát klíčovou roli v tom, zda se u něj eventuálně vyvine celiakie.

Výzkum proběhl v letech 1994 – 2004 na vzorku 1560 dětí s vysokým rizikem (kde byl přímý příbuzný s diabetem typu 1) a periodicky je vyšetřovali na celiakii. Lékaři provedli průzkumnou studii ve které rodiče dětí odpovídali na otázky ohledně načasování zavedení lepku do stravy jejich dětí. Aby se zamezilo ovlivnění studie, pracovníci výzkumu úmyslně nezahrnuli děti, které již měly celiakii. Během hlavní periody studie (4,8 roku) se u 51 dětí vyvinula celiakie. Výsledky ukazují, že dětem kterým byl poprvé nasazen lepek do 3 měsíců věku mají pětkrát vyšší riziko vývoje celiakie v porovnání s dětmi kterým byl lepek nasazen mezi 4 – 6 měsícem věku. Navíc, děti kterým byl lepek poprvé nasazen když byly staré 7 a více měsíců, mají okrajově zvýšené riziko že dostanou celiakii, pokud porovnáme se stejnou skupinou.

Na základě těchto výsledků pracovníci studie doporučují, že by rodiče měli zavést cereálie do stravy jejich dětí mezi 4 a 6 měsícem věku – i když se toto neshoduje s nedávným doporučením Americké pediatrické akademie, která doporučuje pouze kojení až do 6 měsíce věku. Výzkumný tým zdůraznil, že bude ještě nutné provést mnohem více mezinárodních průzkumných studií v této oblasti, aby se zodpověděly další otázky které tato studie vyvolala.

Kde se lepek nachází – NESMÍTE JÍST

Obiloviny

Výrobky vyrobené z obilovin

Další potaviny, které nesmíte jíst

Vždy kontrolujte etikety na potravinách, které kupujete!

Kde lepek není – MŮŽETE JÍST

Připravujeme několik dalších článků kde najedete všechny testované potraviny na lepek. Potravinové kodexy jednotlivých zemí se liší v povoleném množství zbytkového lepku v potravinách označených jako bezlepkové. Současná česká norma je u přirozeně bezlepkových potravin 10-krát vyšší než norma EU. To dále stěžuje situaci nemocných v ČR.

S alergií na lepek – celiakií se dá žít.

Faktem je že toto onemocnění bylo diagnostikováno relativně nedávno a začíná se projevovat zejména v dětském věku. Zarážející je že v roce 2001 byla v USA provedena studie která tvrdí že průměrná doba trvání choroby do stanovení diagnózy je 11 let.



Vydáno dne 13.10.05 - publikoval: Miloslav Lujka

Přidat si článek Bezlepková dieta do záložek: post this at del.icio.uspost this at Diggpost this at Google Bookmarks

Komentář

  1. Celiakie není alergie na lepek. Proboha, než něco napíšete, tak si o tom něco zjistěte.

    Helena Sasová · 19.02.09 · #

  2. Celiakie je alergií na lepek, přestože se jedná o autoimunní onemocnění. Příznaky jsou reakcí na požití lepku.

    — Barabka · 6.08.09 · #

  3. U horčice a kečupu záleží na výrobci. Někteří, především “drazí západní výrobci” používají kukuričný a jiné škroby, takže tato horčice a kečup jsou bezproblému použitelné. Stejně tak uzených výrobků velmi záleží na výrobci. Například uzeniny v Globusu jsou označeny přeškrtnutým klasem a je v nich pouze maso, někteří výrobci jako masné krasno nebo kostelecke uzeniny by toto měli poskytovat též, nebot na svých www stránkách se o tom též zminují. Takže nekvalitní a levné uzeniny vhodné pro celiaka nejsou, ale kvalitní většinou ano.

    Scar · 16.10.09 · #

  4. Celiakie není alergie na lepek. Proč mažete příspěvky?

    — Helena Sasová · 3.11.09 · #

  5. A co to tedy celiakie je? Když si celiatik jako jsem já přečte, že celiakie není alergie na lepek tak tomu opravdu těžko rozumí, obzvláště když pak paní Sasová, klikne na odkaz v jednom z vašich příspěvků a dočte se tam o bezlepkové dietě. Co tedy já o celiakii vím je to, že jde o alergii na některé typy potravin. U každého celiatika se to může lišit, přesto mají všichni celiatici jedno společné. Mají neschopnost vstřebávat lepek. Takže paní Sasová, pokud tu někdo maže příspěvky o tom, že celiakie není alergie na lepek, tak to možná činí i tak trochu z bezpečnostního hlediska, což já osobně beru.

    Picková Radka · 1.05.10 · #

  6. Nevidím nic bezpečného na tom, lhát lidem. Celiakie není alergie na lepek. Je jiná podstata nemoci, jinak se diagnostikuje, léči i projevuje. Celiakie nemá s potravinovými alergiemi nic společného. Nemusí se vám to líbit, ale je to tak.

    Helena · 17.05.10 · #

  7. Paní Heleno, my příspěvky mažeme či upravujeme skutečně velmi výjmečně (zejména pokud se někdo snaží spamovat reklamou nebo se jedná o urážky apod.)

    Nevím který Váš příspěvek jsme měli smazat, ale je možné, že se jednalo spíše o technickou závadu během přesunu na nový server.

    Celiakie dle wikipedie je “chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek…”

    Z čehož vyplívá, že ani lidem s alergií na lepek a ani celiakum lepek neprospívá. Nebo i v tom se mýlíme?

    Máte-li zájem, klidně se o tomto tématu rozepište více s rádi Váš článek na tomto serveru zveřejníme.

    Ivo - Moje-fitness.cz · 18.05.10 · #

  8. potvrdzujem slova p. Heleny, alergia na lepok a celiakia su dva rozne veci, rovnaka liecba (bezlepkova dieta) ale pri nedodrziavani diety uplne rozdielne dosledky v organizme (pri celiakii ovela vaznejsie, multiorganove)

    jana · 30.07.10 · #

  9. Celiakální sprue neboli celiakie (také glutenová enteropatie, endemická sprue, primární malabsorpční syndrom, choroba Geeova-Herterova, Heubner-Herterova nemoc nebo nesnášenlivost lepku, odlišuj od alergie na lepek1) je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek (neboli gluten), což je označení pro směs bílkovin obsaženou v mnoha druzích obilí. Nesnášenlivost přetrvává celoživotně, částečně geneticky determinována. V současnosti je tato choroba nevyléčitelná, při dodržování bezlepkové diety však vymizejí všechny její příznaky.

    — zuza · 2.12.10 · #

  10. Teď jste mě dostali…dnes jsem se dozvěděla, že mám celiakii. Pán doktor mi řekl, že je to alergie na určité druhy mouky a k tomu další potraviny …takže pan doktor kecal???

    Lenka Bodžárová · 31.10.12 · #

  11. dobrý den mojí dceři je rok a půl ted jí diagnostikovali celiakii a je to alergie na lepek co by to asi bylo jiného ? je to prostě celoživotní nesnášenlivost lepku

    Janča · 21.07.13 · #

  12. Nesnášenlivost není alergie!!!!Alergie může dokonce i vimizet,ale celiakii jako nesnášenlivost je navždy…Už je to tu popsáno výše.Lidi čtěte!!!!

    — kačka · 8.10.13 · #


Jaký je opak dne?

Fitness menu